Made in Croatia

10 stvari koje Hrvatska radi bolje od svih drugih

By 23 March 2019

24.03.2019 - 10 stvari koje Hrvatska radi bolje od svih drugih

Hrvatska je možda relativno malena zemlja, no po mnogo čemu je uspješnija nego što biste to možda mogli očekivati. Ovo je deset stvari koje Hrvatska radi bolje od bilo koga drugoga.

Proslave – i za života i nakon smrti

Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine svi će Hrvati zauvijek pamtiti. No, ne samo nevjerojatan uspjeh koji je na nogometnom terenu ostvarila malena država koja se usudila sanjati, nego i fenomenalnu potporu koju je cijela nacija pružila momčadi.

Gdje bi se drugdje 15% CIJELE države okupilo na ulicama glavnog grada dočekati svoje junake. I to bez ijednog incidenta. Više od 550.000 ljudi izašlo je na ulice Zagreba dočekati poražene finaliste. Time su osvojili srca milijuna ljudi.

Hrvatska se doista zna zabavljati kad sve ide kako treba, no srca cijele nacije ustreptala su i nekoliko dana nakon svjetskog prvenstva iz sasvim drugog razloga – zbog smrti najomiljenijeg hrvatskog pjevača Olivera Dragojevića.

Oliveru je pripremljen impresivan oproštaj, s nevjerojatnom demonstracijom ljubavi i poštovanja tijekom njegova posljednjeg putovanja katamaranom od Splita do Vela Luke na otoku Korčuli. Moj je onovremeni članak pobliže istražio što se zbivalo. „U životu i smrti, Hrvatska je svjetski prvak u slavljima“ vjerojatno je moj najpopularniji članak u povijesti TCN-a.

Opuštanje – je li netko za fjaku?

croatia-best-things-1.jpg

„Pomalo“ – ključna je riječ koju trebate naučiti za posjeti obali. Na engleskom bismo rekli „take it easy“,  no zapravo bi „take it really easy“ bio precizniji slobodni prijevod.

Iako postoje brojni opušteni dijelovi svijeta, dalmatinska obala sasvim je jedinstvena. Naposljetku, gdje drugdje na svijetu morate aktivno raditi kako ne biste ništa radili? Doznajte više o „fjaki“, koju nezadovoljni stranci često pogrešno zamjenjuju s lijenošću.

Priroda – država čijih su 10% površine parkovi

Hrvatska je čudesna zemlja koja vam doista oduzima dah. Najpoznatija je po svojih 1770 km obale i tisuću otoka, no ljepota ne staje tamo. Plitvička jezera, uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine, svake godine privlače više od milijun posjetitelja, a samo su jedan od 19 nacionalnih parkova i parkova prirode u zemlji.

Nevjerojatno je da je, u vrijeme kad su pretjerana izgradnja i pohlepa svuda oko nas, čak 10% hrvatskog kopnenog teritorija dobilo status zaštićenog parka. Mislite li da možete odjednom izdržati svu tu prirodnu ljepotu? Posjetite Total Croatia vodič o nacionalnim parkovima i parkovima prirode u Hrvatskoj.

Sportski uspjesi

Ulazak u finale Svjetskog prvenstva u Moskvi bio je samo posljednji u nizu sportskih uspjeha za Hrvatsku, zemlju s četiri milijuna stanovnika koja svojim sportskim postignućima nadmašuje čak i države stotinu puta veće. Modrić, Rakitić i društvo nadmašili su čak i momčad iz 1998. godine, koja je u Francuskoj osvojila treće mjesto, no Hrvati su trag ostavili u gotovo svim sportovima. Toliko su uspješni da se tvrdi da Split ima više olimpijskih medalja po stanovniku nego ijedan drugi grad na svijetu.

Ljubitelji tenisa nikad neće zaboraviti čudesno postignuće Gorana Ivaniševića u Wimbledonu. Tu su i dvije hrvatske pobjede u Davis Cupu, kao i trijumfi na US Openu i Roland Garrosu za Marina Ćilića i Ivu Majoli.

Olimpijska zlata u rukometu (dvaput), vaterpolu, veslanju, streljaštvu, bacanju koplja, četiri skijaška olimpijska zlata za Janicu Kostelić, dok Sandra Perković dominira bacanjem diska. Zlata sa svjetskih prvenstava u skoku u vis, gimnastici i tekvandou. Slavno olimpijsko srebro u košarci iz Barcelone 1992. godine. Više o hrvatskom sportu doznajte u našem Total Croatia vodiču.

Od Tesle do Rimca, vrelo inovacija

Hrvatska je natprosječno uspješna u sportu, a isto vrijedi i za područje izuma i otkrića. Naravno, u tome joj pomaže činjenica da je u njoj rođen Nikola Tesla, no Teslin je genij u vrlo dobrom društvu.

Želite li doznati koliko je Hrvatska unaprijedila i vaš život? U zgodnoj igri riječima sa službenim sloganom Hrvatske turističke zajednice, Hrvatska puna života, u gornjem videu doznajte koliko je vaš život zapravo prepun Hrvatske.

A zatim doznajte koliko je još Hrvatska doprinijela svijetu izumima i otkrićima u našem Total Croatia vodiču o toj temi.

Najbolja ljubavna priča na svijetu

Maknite se, Romeo i Julija, vaša ljubavna priča s ovim se jednostavno ne može mjeriti.

U jednoj od najljepših ljubavnih priča svih vremena, hrvatske rode Klepetan i Malena svake se godine iznova susreću kada se, nakon seobe ptica, Klepetan vraća u gnijezdo svoje voljene Malene. Ona mu se zbog ozlijeđenog krila ne može pridružiti na putovanju prema jugu, no to je samo dodatno rasplamsalo njihovu ljubav. Posebno mjesto u ovoj priči pripada susjedu koji se tako dobro brine za njih sve ove godine. Više o jednoj od najljepših ljubavnih priča svih vremena možete doznati u gornjem videu.

Otoci, otoci, otoci

croatia-best-things-3-680x1024.jpg

Hrvatska ima više od tisuću otoka, a točan je broj negdje između 1185 i 1244, ovisno o tome s kim razgovarate. Premda postoji još nekoliko zemalja koje se mogu pohvaliti sličnim bogatstvom otoka, nitko ne se ne može mjeriti s njihovom ljepotom i šarolikošću.

Posjetite li hrvatske otoke moći ćete vidjeti, između ostalog: mjesto pod zaštitom UNESCO-a, najstarije javno kazalište u Europi, skrivene vojne tunele i podmorničke baze, rodno mjesto Marka Pola, nacionalne parkove, maslinik s tisuću stabala starijih od tisuću godina, rijetke bjeloglave supove, nepristupačni samostan s velikim glasovirom,  najbolji sir na svijetu, koncentracijski logor, plažu na kojoj je nagi britanski kralj pokrenuo naturistički turizam u Hrvatskoj, otoke poznate po svojim koraljima i prirodnim spužvama, te diktatorov privatni park s egzotičnim životinjama od zebri do slonova. Doznajte više o čudesnoj šarolikosti hrvatskih otoka.

Europska civilizacija prije nego što je Europa uopće znala što je to civilizacija

Doviđenja, Atena; doviđenja, Rim... Jedno od najvećih iznenađenja koje ćete doživjeti tijekom otkrivanja Hrvatske bit će spoznaja da se najdulje kontinuirano naseljeni grad u Europi – već nekih 8400 godina – nalazi upravo u Hrvatskoj.

I to ni blizu obali. Vinkovci se nalaze u manje poznatoj, no ništa manje lijepoj istočnoj Hrvatskoj. Posjetite najdulje kontinuirano naseljeni grad u Europi.

Najtiši reli na svijetu

Ne mogu ni zamisliti bolji scenarij za razvoj branda jedne države od ovoga. Reli električnim automobilima kroz zemlju u kojoj je rođen Nikola Tesla. Zemlju u kojoj nacionalni parkovi i parkovi prirode predstavljaju 10 posto njezine površine. Zemlju čija se automobilska industrija sastoji od samo jedne tvrtke koja je dosad proizvela manje od deset automobila, ali su to ipak neki od najsnažnijih automobila na svijetu – i to još električni.

Na reliju su sudjelovali i Maye Musk, majka Tesle našeg vremena, Mate Rimac, hrvatski kralj električkih automobila koji polagano osvaja automobilsku industriju ne samo svojim automobilima, nego još i više svojom tehnologijom, te prvi vlasnik Rimčevog modela Concept One, vrijednog milijun dolara.

Postoji li bolja reli priča od ove – ili tiša – ja za nju nisam čuo. Upoznajte na gornjem videu Nikola Tesla EV Rally.

Kava – ne treba ništa više reći

croatia-best-things-4.jpg

Ako je Starbucks vaša stvar, onda ste možda došli u pogrešnu zemlju. U Hrvatskoj nema Starbucksa, a iznenadio bih se ako se ikad i pojavi.

Kava je ovdje poput religije, način života jednako važan kao i prehrana i spavanje. Što se kave tiče, ja sam pravi neandertalac, pa uživam kod kuće u jutarnjem Nescafeu koji obično popijem za najviše deset minuta.

Hrvati se ponašaju sasvim drukčije! Odlasci na kavu jedan su od najpopularnijih načina druženja, a posebno me se dojmilo ne samo to koliko je proces narudžbe kave složen i koliko se različitih vrsta kava nudi, nego i koliko dugo Hrvati mogu piti jednu šalicu kave. To je doista prava umjetnost!

Često mi se zna dogoditi da se nađem s prijateljima na „kavi“, a zatim uspijem popiti četiri piva prije nego što oni popiju jedan maleni espresso. Kultura ispijanja kave jedna je od najvažnijih sastavnica društvenog tkiva u Hrvatskoj, a ujedno i jedan od najljepših aspekata života ovdje. Nijedna država nije bolja u tome.

This article originally appeared in English on Total Croatia.

Search